Schorzenia dotykające stóp oraz paznokci

Nasze stopy są w stanie być dotknięte przez rozmaite schorzenia. Spośród nich z reguły, ponieważ w ponad połowie przypadków, nasze stopy są zaatakowane przez grzybicę. Wskutek niej nasze paznokcie stają się kanarkowe i stanowczo grubsze. Zachorowaniu na grzybicę paznokci sprzyja noszenie niepraktycznego, przede wszystkim nadmiernie wąskiego obuwia. Inną chorobą jest tzw. zespół zielonych paznokci, której z reguły ulegają osoby zmywające naczynia i namaczający ręce w detergentach. W tkankach wału paznokciowego może powstać natomiast stan zapalny, zwany zanokcicą. Wreszcie choroby wirusowe mogą wywołać brodawki płytek paznokciowych, których efektem może być brak wzrastania paznokcia. Wszystkie te choroby wolno odkryć oraz właściwie wcześnie je leczyć dzięki przeróżnego typu badaniom, w szczególności badaniom bakteriologicznym oraz badaniom chemicznym składu paznokcia. Chorobom tym można również zawczasu zapobiegać przez odpowiednią pielęgnację paznokcia, lecz w razie konieczności także zmiana sposobu odżywiania i obuwia.

Wspominaliśmy już, że paznokcie wielokrotnie ulegają urazom mechanicznym. Pod taki specyficzny typ urazu można podciągnąć także obgryzanie paznokci. Występuje naturalnie tylko u rąk, chociaż może jakiś cyrkowiec bądź też gimnastyk potrafiłby też obgryzać paznokcie u nóg. Jest bez wątpienia oznaką ogromnego zdenerwowania oraz złych nawyków, częściej napotykane u młodych ludzi. Obgryzać wolno również skórki w okolicach paznokci. 

Gdzie się udać, by mieć ładne i zdrowe stopy?

Ażeby mieć śliczne oraz zadbane stopy, wypada je naturalnie na co dzień pielęgnować, ale też dbać o profesjonalne buty i leczenie chorób paznokci, jeśli takowe już na stopach występują. Jeśli jednakże profilaktyka nie pomaga, polecamy podologia dłoni warszawa – podolodzy to lekarze, którzy specjalizują się w leczeniu chorób stóp, dłoni i paznokci. Wróćmy jednak do dbania o stopy – jedną ze szczególnych form dbałości o stopy jest stosowanie odpowiedniej diety. Co więc powinniśmy jeść? Potrzebne jest zapewnienie organizmowi odpowiedniej ilości białek, w tym aminokwasów egzogennych, występujących w białkach jaj, mleku, serach oraz ryżu, dalej wapnia, znajdującego się w mleku, żółtkach jaj, serach, następnie żelaza z czerwonego mięsa czy też natki pietruszki, krzemu, którego szczególnie wiele jest w świeżych owocach i warzywach, magnezu, który jest składnikiem kakao, czekolady oraz migdałów, i cynku, który jest zawarty m.in. w burakach, kapuście i kiełkach pszenicy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *